Wat is bewustwording?

Wat is bewustwording?

Het woord ‘bewustwording’ is al jaren een hype. Maar wat houdt dat nu precies in? En waar worden we ons dan bewust van?

Als je beseft dat je regelmatig tegen dezelfde spreekwoordelijke muren aan loopt, begint er een hobbelig en moedig parcours van werken aan jezelf. In de loop van dat proces word je geconfronteerd met zonnige en schaduwrijke fysieke, emotionele en mentale aspecten in je persoonlijkheid en zie: persoonlijke bewustwording is een feit.

Eens je dan toch die confrontatie met jezelf bent aangegaan, besluit je om er dan ook maar iets zinnigs mee te doen: de weg naar een evenwichtige, geïntegreerde persoonlijkheid ligt aan je voeten.

Maar net als je dacht dat je nu wel alles van jezelf had gezien en doorleefd, blijkt er meer te zijn: bewustwording die de persoonlijkheid overstijgt…

Fysieke, emotionele en mentale ‘awareness’

Als je al jaren aan jezelf werkt, heb je zo stilaan wel zicht op de patronen die je al dan niet van thuis uit hebt meegekregen. Waarschijnlijk begon dat innerlijk werk ooit met het erkennen van diepe kwetsuren en de bijhorende emotionele pijn die je tot dan vakkundig onder de mat had geveegd.

Je besloot dat je gekwetste innerlijke kind er vanaf nu mocht zijn. Je doorleefde angst en kwaadheid en je kon rouwen om wat er niet was geweest.  Je innerlijke kind begon aan een helend proces dat langzaam maar zeker vorderde.

Dat was een enorme stap die een keerpunt in je leven inluidde: je ging aandacht besteden aan je emotionele en fysieke grenzen. Je begon te voelen en te zien waar je extra op moest letten om uit je oude valkuilen te blijven. Je begon je een completer mens te voelen.

Die emotionele en mentale bewustwording was nodig om op een fijnere manier in het leven te kunnen staan: met meer zelfvertrouwen en minder de speelbal van je emoties of van je oude denkpatronen. Je beseft dat het een proces is van vallen en opstaan.

No hard feelings (anymore)

Als het goed ging, leerde je zien waar al die oorspronkelijke patronen bij je ouders vandaan kwamen en kreeg je daar na verloop van tijd ook begrip voor. Mocht je op een dag van hen de erkenning krijgen voor kwetsuren waar zij een aandeel in hadden, dan zou dat fijn zijn en helend werken. Maar je leert ermee leven dat die erkenning er misschien niet zal komen en je koestert geen wrok (meer).

Je werd gaandeweg je eigen moeder en vader: de kom en het zwaard. Je leerde jezelf koesteren en je ontwikkelde daadkracht waar nodig. Daardoor veranderde ook de relatie met je kinderen: je hebt geleerd om liefde te geven en je stelt gepaste grenzen. Er is geen behoefte (meer) om de emotionele rekening die je zelf ooit betaalde aan je kinderen te presenteren.

Een geïntegreerde persoonlijkheid

Dat proces was en is nog altijd een belangrijke stap in je persoonlijke bewustwording: het zorgt voor fysiek gewaarzijn (de befaamde awareness) en voor emotionele en mentale groei. Je ‘kindstukken’ zijn meestal in evenwicht, op die sporadische uitschuiver na. En ook daarin leer je mild zijn, al is het soms lastig om die kritische waarnemer op je schouder te sussen. Enfin: je doet al jaren keihard je best. Dat werken aan een geïntegreerde persoonlijkheid is niet alleen heilzaam voor jezelf, maar ook voor je huidige gezin en voor de mensen met wie je samenwerkt. Respect, je bent goed bezig.

Deel van een groter geheel

Herken je jezelf in het verhaal dat vooraf ging? Goed, dan voelde je tussen de regels door al aan dat ik weet waarover ik spreek. No nonsense. Dan kan ik je ook zonder schroom vertellen dat we meer zijn dan onze persoonlijkheid en dat er bijgevolg ook meer mogelijk is dan persoonlijke bewustwording.

Als je de persoonlijkheid bekijkt als een ei, dan heeft dat ei drie lagen: het fysieke, het emotionele en het mentale aspect. Waarom de vergelijking met een ei? Omdat een ei (gelukkig) een schaal heeft die de inhoud bijeen houdt. Onze persoonlijkheid heeft een onzichtbare schaal die die drie lagen omvat. Buiten ‘het ei’ van de persoonlijkheid valt er nog vanalles te beleven. Hoe weet ik dat? Door de theorie en de esoterische meditaties uit het Oosten uit te testen.

Met je twee voeten in het dagelijks leven

Door meditatie kun je dus contact maken met diepere bewustzijnslagen in jezelf. Er zijn veel verschillende scholen en technieken voor meditatie. Vanuit de esoterische psychologie heb ik ervaring met esoterische meditaties. Die zorgen ervoor dat je steeds dichter bij je onverwoestbare essentie komt: je ziel, je hogere zelf, je goddelijkheid of hoe je het ook noemen wilt. Je komt gebieden in jezelf tegen waarvan je niet wist dat ze er waren!

De esoterische benadering is gericht op het zelf ervaren van je diepere bewustzijnslagen. Het is dus geen kwestie van aannemen en geloven: geen goeroe, noch religie. Een beetje toelichting bij het esoterische kader en de rest is up to you.

Je gaat al snel ervaren dat je bewustzijn de persoonlijkheid ver voorbij gaat. Het ontpopt zich tot een enorm draagvlak en je voelt letterlijk dat je leven in een veel ruimer perspectief zit dan in het kleine ei van je persoonlijke zelf.

Om een verruiming in je bewustzijn te realiseren, hoef je je niet terug te trekken in de Himalaya’s! Voel je vrij als je dat toch al van plan was, maar de bedoeling van esoterische meditatie is heel praktisch: vanuit je veel ruimere en meer stabiele kern gaan leven en werken in deze maatschappij. En willen we dat ten slotte niet allemaal?